Rookmelders plaatsen, waar en hoe?

Rookmelders plaatsen, waar en hoe?

Er zijn in België elk jaar meer dan 10.000 woningbranden. rookontwikkeling is hierbij heel vaak de oorzaak, waardoor er slachtoffers vallen. Zeker bij branden die 's nachts ontstaan.

Waarom rookmelders installeren?

Vanaf 2020, moeten in alle Vlaamse woningen op alle verdiepingen verplicht rookmelders hangen. Dat heeft de Vlaamse regering in de vorige legislatuur beslist. Er vallen bij ons nog altijd veel doden bij woningbranden, zeker in vergelijking met de rest van Europa.


Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet.

Er zijn in België elk jaar meer dan 10.000 woningbranden. rookontwikkeling is hierbij heel vaak de oorzaak, waardoor er slachtoffers vallen. Zeker bij branden die 's nachts ontstaan is rook een stille doder.

Koop kwalitatieve rookmelders!

  • My-smarthome heeft enkel rookmelders in het gamma die worden gebruikt in de professionele wereld.  
  • Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
  • Onze rookmelders voldoen aan de norm en op de verpakking zijn de labels CE en EN14604 vermeld.
  •  

Welke zijn de meest gangbare melders?

De optische rookmelder

Alle rookmelders die wij aanbieden zijn optische rookdetectoren. Een optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Hierdoor is de melder betrouwbaar en weet je zeker dat hij tijdig rook detecteert.
Er zijn optische melders met een batterij functie of melders die worden aangesloten op het lichtnet.

De rookmelder is uitgerust met een rookkamer met daarin een zender en ontvanger.
• De zender stuurt een lichtbundel uit.
• Wanneer er zich rook in de rookkamer bevindt, dan wordt het licht weerkaatst naar de ontvanger.
• Het gevolg is dat het alarmsignaal afgaat.
• De aanwezigheid van stof en damp kunnen de goede werking van de optische rookmelder verstoren.

Bekijk een optische rookmelder ->

 

De CO melder

Koolstofmonoxide (CO) is een geurloos en kleurloos gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van gas, kolen of hout. Belangrijke bronnen binnen het huishouden zijn verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen.
Een te hoge concentratie aan CO zal leiden tot duizeligheid bewusteloosheid en zeer vaak de dood. Zeker ’s nachts is CO een stille doder.

In België mogen uitsluitend rookmelders gebruikt worden die voldoen aan de norm NBN EN14604. Dit is de Belgische invulling van de Europese norm voor rookmelders.

Bekijk een CO melder ->

 

De hitte melder

Een hitte melder of thermische rookmelder werkt op basis van de temperatuur. Een hittemelder wordt geplaatst waar regelmatig damp of rook aanwezig is zoals een keuken of garage.
De thermische rookmelder zal een signaal afgeven bij het snel stijgen van een temperatuur of bij een hoge temperatuur, vanaf 60 graden.
Deze melder zal niet afgaan bij te veel rook zoals een optische rookmelder doet. De meeste slachtoffers ontstaan door rookvorming en niet de brand zelf. Rook kan al snel ontstaan in een smeulende brand, zonder dat de temperatuur in de ruimte hierbij erg snel stijgt. Hierdoor zal een thermische rookmelder niet op tijd afgaan.

Het wordt doorgaans geadviseerd om een rookmelder op het plafond te plaatsen. In het geval van een thermische melder, zal deze pas reageren wanneer de vlammen meer dan driekwart hoogte van de kamer hebben bereikt.

Dit type melder heeft doorgaans wel het minste last van storingen en ‘loze alarmen’. Denk bij een optische melder bijvoorbeeld aan aangebrand eten, waardoor rook zich door het huis kan verplaatsten en de melder af zou kunnen gaan.

Bekijk een hitte melder ->

 

Koppelbare rookmelders:

Een koppelbare rookmelder koppel je aan andere rookmelders waardoor deze allemaal tegelijkertijd afgaan. Wanneer er rook wordt gedetecteerd in een kamer, zullen de andere rookmelders ook een signaal afgeven.
Koppelbare rookmelders staan draadloos in verbinding met elkaar en kunnen bijgevolg maar een bepaalde afstand van elkaar worden gemonteerd.

 

Bekijk een koppelbare rookmelder ->

 

Slimme rook melders: 

Slimme rookmelders worden aan je wifi netwerk gekoppeld al dan niet via de domotica installatie. Via een app op je smartphone ontvang je een pushbericht bij een detectie bij jou thuis.
Hierdoor weet je waar je ook bent dat er bij jou thuis gevaar dreigt en kom je direct in actie.
Daarnaast koppel je met een slimme rookmelder eenvoudig andere slimme producten aan de melder. Een start dus voor een Smarthome!

 

Bekijk een slimme rookmelder ->

 

Plaats de rookmelders op de juiste plaatst!

  • Alle woningen zijn veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Het maakt niet uit of de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk).
  • Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis en op elke bewoonde verdieping van het huis.
  • Rookmelders in de keuken of badkamer kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken en stoom. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Plaats hier een hittemelder i.p.v. een rookmelder.
  • Alle andere kamers voorzie je best van een rookmelder. Ga eens na bij je thuis waar er mogelijk risico is op brand. Denk maar aan de berging met wasmachine en droogkast, de slaapkamer met televisie en elektronische apparaten, aan de elektriciteitsteller,…
  • Installeer de rookmelders aan het plafond (want rook stijgt), op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
  • Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
  • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
  • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

  • Een CO melder wordt geplaatst op ooghoogte en in de buurt van je warmtebron, niet verder dan 1,5 meter.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.