Dimmers gemonteerd in de inbouwdoos

14
Graag je bestaande verlichting aanpassen met een dimmer, gebruik hiervoor de inbouwdimmers en monteer ze samen met en drukknop in de bestaande inbouwdoos.
Lees meer
Sorteren op:

Hoe een Schakelaar vervangen door een dimmer?

Stap 1: de juiste dimmer kiezen

Afhankelijk van de bestaande configuratie kies je een dimmer die op 230V stuurspannnig werkt of laagspanning (12 -24V).
Het is mogelijk dat er geen nul geleider (meestal blauwe draad) beschikbaar is in de inbouwdoos, dit komt voor bij oudere installaties. kies dan voor de Eltako dimmer EUD61NPL, die werkt zonder nul geleider.  

Stap 2: afdekkap en bestaande schakelaar verwijderen

  • Schakel eerst de spanning op de lichtkring uit waarop je gaat werken. Controleer voor alle veiligheid met een spanningszoeker of de stroom zeker uitstaat.
  • Afhankelijk van het merk en het type schakelaar zal je eerst de afdekplaat dan wel de afwerkingsset (het toetstje waarop je drukt) moeten verwijderen.
  • Er zijn verschillende mogelijke schakelaars:

    Enkel- of dubbelpolige schakelaar vervangen: het meest eenvoudige is van een bestaande verlichtingskring bediend door één schakelaar de schakelaar te vervangen door een dimmer. Ga eerst na of het om een enkelpolige (2 aansluitpunten) of een dubbelpolige (4 aansluitpunten) schakelaar gaat. Er zijn geen dubbelpolige dimmers beschikbaar, dit is ook niet meer verplicht. De automaat in je lichtkring mag een maximale uitschakel stroom hebben van 16A.
    Vervang de schakelaar door een drukknop en plaats de dimmer achter de drukknop in de inbouwdoos. Bij een dubbelpolige schakeling gebruik je slecht 2 draden en de 2 overige verbind je door via een Wago klem.

    Wisselschakelaars vervangen: van een verlichtingskring die bediend wordt met twee wisselschakelaars (bijvoorbeeld voor een trappenhal), moet je beide schakelaars vervangen door een drukknop. Vervang beide schakelaars door een drukknop en plaatst de dimmer in een van de 2 inbouwdozen. Beide drukknoppen bedienen de dimmer.

Nog vragen of extra uitleg nodig, contacteer ons via [email protected] of telefonisch 03/369.4567