Videofoon complete kit - 2 draads video intercom systeem

15
Met een videofoon kan je via een bijgeleverde monitor en bij sommige types op je smartphone zien wie er aanbelt. En open je je deur vanop afstand. Maar naast het aspect veiligheid, speelt een videofoon de laatste jaren almaar meer in op comfort.
Lees meer
Sorteren op:

Videofoon meer in detail;

Een videofoon verwerkt niet allen geluid (zoals bij een parlofoon) maar beschikt ook over een camera dat live beelden kan doorsturen. De meeste videfoonkits beschikken over één of extra twee relais uitgangen om bijvoorbeeld het licht aan de voordeur bedienen of het alarm aan- en uitschakelen. Maar over het algemeen zijn er vijf veel voorkomende functies die je videofoon kan hebben.

  • Geheugenfunctie: bij sommige modellen neemt de camera bijvoorbeeld foto's als er iemand aanbelt terwijl je niet thuis bent. Of hij maakt een filmpje. De beelden worden dan opgeslagen in het geheugen van het toestel. (meestal op een SD kaart)
  • Antwoordapparaat: de buitenpost vervult soms ook de rol van antwoordapparaat. Is er niemand thuis? Dan kan je bezoeker een korte (video)boodschap inspreken.
  • Toegangscontrole: er belt iemand buiten. Jij kan binnen op je display zien wie er voor de deur staat en drukt binnen op de knop. De deur gaat open. Maar er is veel meer mogelijk op het gebied van toegangscontrole. Bepaalde systemen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een badgelezer. Of met een codeklavier. Tot zelfs toegangscontrole met vingerscan. Zo heb je niet langer een sleutel nodig.
  • Bediening via smartphone: koppel je videofoon aan je thuisnetwerk en bedien je systeem met een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kan je zelfs zien wie er aanbelt aan jouw deur, ook al ben je niet thuis. Ben je bijvoorbeeld in de winkel en is een familielid zijn sleutel vergeten? Dan kan je die persoon gewoon vanop een andere locatie binnenlaten.
  • Communicatie binnenshuis: met de interfoniefunctie communiceer met je huisgenoten via twee of meerdere binnenposten in huis, bijvoorbeeld tussen de badkamer en de keuken.

Waaruit bestaat een Videofoonkit

Een videofoonkit bestaat uit drie hoofdonderdelen: een binnen- en een buitenpost en een voeding/interface.

  • Buitenpost: wordt gemonteerd naast je deur of poort, en neemt de rol over van een klassieke bel. Maar hij doet tegelijk veel meer. De buitenunit bevat namelijk een cameraatje dat beeld en geluid registreert. Die stuurt alles door naar de binnenpost. Meestal gaat het om een geïntegreerde camera, al dan niet met een breedhoek- of panoramabeeld. 
  • Binnenpost: via een display zie en hoor je wie er aanbelt en open je met een druk op de knop je deur. Zowel bij parlofoons als videofoons heb je de keuze tussen opbouw-, inbouw-, en tafeltoestellen. Moet je ook kiezen: een handenvrij systeem of een klassiek systeem met hoorn.
  • voeding/interface: Dit is meestal 1 unit die de nodige voedingsspanning voorziet waarop de videofoon kan werken en een interface die de beelden en het geluid verwerkt en al dan niet doorstuurt naar het internet. 

Gelinkt aan je domoticasysteem?

Een autonoom parlofoon- of videofoonsysteem is een optie. Maar je kan het systeem ook integreren in een domotica-installatie. Je binnenpost wordt dan geïntegreerd in een centrale interface, die bijvoorbeeld ook je verlichting, zonnewering en verwarming aanstuurt.

Gemakkelijk te installeren?

  • Standaard: Alle moderne videofoons werken op een tweedraadssysteem of bussysteem (4 draden, 2 voor de voeding en 2 voor de communicatie). Je kan dus in de meeste gevallen  gemakkelijk je deurbel vervangen door een videofoon. Centraal laat je de draden aankomen in je schakelkast.
  • Geconnecteerd: op deze manier bedien je de videofoon via een app. Bovenop het aansluiten, moet je alles ook nog eens configureren op het thuisnetwerk. De unit die deze verbinding verzorgt, zit al dan niet geïntegreerd in je binnenpost of interface in je zekeringkast.

In ons gamma is er onder andere bticino videoffon, Entrya, doorbird en Niko videophone.