Smarthome Doe het zelf Domotica systemen
Domotica of Smarthome in duidelijke mensentaal:
Een schakelaar in een traditionele installatie dient maar om een lichtpunt aan- of uit te schakelen. Je kan nooit een andere functie toekennen aan deze schakelaar, tenzij je gaat verbouwen.
Bij Domotica is er veer meer flexibiliteit Je kan bijvoorbeeld een bedieningspunt (bij voorkeur een drukknop, je sluit het contact wanneer je de toets bedient en het contact opent weer wanneer je de toets terug los laat) voorzien met meerdere toetsen.
Elke toets heeft een eigen functie. Naast je bed kan je bijvoorbeeld een paniektoets definiëren (die alle verlichting inschakelt), of een alles-uit toets (die alle verlichting uitschakelt en zorgt dat alle rolluiken neergelaten zijn) of een sfeer-toets (bv. de sfeer opstaan).
Andere functie toekennen
Later kan je diezelfde bediening ook een andere functie geven, wat je bij een klassieke installatie nooit meer kan. Een lichtschakelaar kan een schakelaar worden waarmee je de rolluiken bedient. Op die manier kunnen ruimtes ook wijzigen: wat nu een slaapkamer is kan later een bureau voor de kinderen worden.
Meer bedieningsopties bij Domotica
Je hebt ook meer bedieningsmogelijkheden voor je Domotica installatie: in plaats van traditionele schakelaars of drukknoppen zijn er meer geavanceerde kleurendisplays ter beschikking, terwijl ook bediening vanop afstand mogelijk is (pc,smartphone, telefoon, sms).
Als gebruiker communiceer je op een bepaalde manier met het Domoticasysteem. Kies daarom best voor een bediening waarmee je uit de voeten kan en die je ligt
Sommige gebruikers willen dat het systeem zo goed als autonoom werkt, anderen willen dan weer een zekere mate van controle over het systeem behouden.
Gebruiksvriendelijkheid van een Domoticasysteem ligt hem vaak in de manier van interactie: de bediening.
Traditionele drukknoppen
Deze drukknoppen komen bij de meeste mensen vertrouwd over. De (digitale) toetsen kunnen zo geprogrammeerd worden dat een bepaalde actie of functie wordt uitgevoerd. Een druk op de knop volstaat om één of meerdere lichten aan te steken. Met een scenario- of sfeertoets kan je zelfs voorgeprogrammeerde handelingen oproepen.
Touchscreens of aanraakschermen
Met een touchscreen heb je nog meer mogelijkheden bij de bediening. Achter een grafisch vormgegeven symbool schuilt een functie, sfeer of scenario. Erg intuïtief te bedienen. De meer geavanceerde schermen hebben bijvoorbeeld een ingebouwde videofoonfunctie, met een echt lcd-scherm waarop je bezoekers ziet. Het neusje van de zalm zijn de grote aanraakschermen, te vergelijken met een lcd-monitor, waarop je de plattegrond of foto's van de woning ziet. Via duidelijke symbolen bedien je dan de woning.
Bedien je Smarthome van op afstand
Met dit toestel is men niet meer afhankelijk van de plaats van een fysieke locatie zoals bij een drukknop of ingebouwd scherm. Zo kan je de meeste functies van je Domotica installatie ook via je smartphone bedienen, zowel via wifi als via 3G of. Momenteel zijn er trouwens ook geavanceerde afstandsbedieningen op de markt, die een heleboel functies aankunnen.
Een topper momenteel is de bediening van je Fibaro installatie met de KEYFOB, die heeft meerdere toestsen die je naar believen kan programmeren. Alle domoticasystemen die wij aanbieden kunnen via de iPod of iPhone of Android telefoon worden aangestuurd. Zelfs buiten de woning, via een internetverbinding, heb je verbinding met je domoticasysteem. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van technische defecten, bezoekers aan de deur, het instellen van verwarming, activeren van het alarmsysteem of het sproeisysteem.
Computer
Wie goed vertrouwd is met een computer, kan ook het hele domoticasysteem aansturen met de pc. Via het scherm is bediening, programmatie en visualisering mogelijk.
Busbekabeling
Op deze busbekabeling zijn de bedieningselementen en andere sensoren zoals bewegingsmelders, thermostaten, raamcontacten, enz. aangesloten. De busbekabeling is gescheiden van het stroomnet.
Lichtpunten en stopcontacten worden via de normale leidingen aangesloten op de modules of controllers in de verdeelkast.
Principe van centrale besturing
Alle informatie wordt centraal verzameld in een Domotica kast waarin (vaak) de centrale eenheid (voor Niko Home control) en modules (ook wel actoren of controllers genoemd) zitten. De centrale eenheid controleert de modules en voert op bepaalde inputs of handelingen de gewenste acties uit. Druk je bijvoorbeeld in de woonkamer op de knop 'sfeer tv-kijken' dan gaat een signaal via de bus naar de centrale eenheid en modules die dan de verlichting van verschillende lampen gaan aanpassen, en eventueel de tv of home cinema installatie inschakelen of rolluiken neerlaten.
Programmeren van je Domotica installatie
Programmeren is een groot woord, het is eigenlijk meer configureren, wij bieden met opzet eenvoudig aan te leren Domotica systemen aan, ideaal voor de Doe-het-zelver.
Kennis van en programmeertaal is daarvoor niet vereist. Als je dieper wil ingaan in het systeem dan kan je bij Velbus, die is een open software, zelf dieper gaan graven en scripts aanmaken etc..
Elke bediening (bv drukknop) en stuurcomponent (bv uitgangsmodule) in de verdeelkast moeten worden geprogrammeerd. Drukknoppen zijn daardoor het meest interessante, ze zijn als het ware “flexibel”: een gewone drukknop kan later een andere functie krijgen zoals bijvoorbeeld dimmen of aan/uit schakelen.
Een veel gebruikte toepassing van Domotica is het automatisch regelen van de verlichting. Dankzij de flexibiliteit van Domotica kan je elk lichtscenario snel wijzigen.
Sferen programmeren - Sfeerschepping
Een veel gebruikte toepassing van Domotica is het creëren van sferen bij de verlichting. Via een sfeertoets – Niko heeft hier speciaal een toets voor ontworpen de 550-13040 die een hele reeks opdrachten automatisch en gelijktijdig uitvoert - kan je bijvoorbeeld een romantische sfeer oproepen in de woonkamer. De acties die het systeem moet ondernemen, worden volledig door de bewoner gekozen.
Velbus heeft een OLED display waar je verschillende sferen kan in programmeren
Het oproepen van een sfeer verloopt als volgt: bepaalde lichtpunten in de woonkamer worden ingeschakeld en stellen zich op de juiste lichtsterkte in ( via een dimmermodule). Zo kan je een 'home cinema'-sfeer oproepen, een werksfeer, een sfeer voor etentjes en ga zo maar door.
Automatisch verlichten en doven
Wanneer je regelmatig vergeet de verlichting in bepaalde kamers uit te schakelen (toiletten, bergingen), komt Domotica goed van pas. Aanwezigheidsdetectoren of lichtgevoelige sensoren zorgen ervoor dat de verlichting vanzelf aan en uit gaat als iemand zich in die ruimte bevindt.
Bij slapengaan: verlichting in nachtstand
Wanneer je gaat slapen, kan je met een drukknop naast bed alle verlichting in de woning uitschakelen, met uitzondering van bijvoorbeeld led-verlichting in de nachthal of het toilet, of een lampje op de kinderkamer.
Een veilig gevoel met Domotica
Veiligheid is een belangrijke functie die je kan integreren in het domoticasysteem. Bovendien worden door de opname in een domoticasysteem nieuwe toepassingen mogelijk.
Een alarmsysteem werkt volledig onafhankelijk maar door de koppeling met een domoticasysteem haal je er nog meer uit. Waar een zelfstandig alarmsysteem jezelf (of een alarmcentrale) alarmeert bij inbraak, gaat domotica verder. Het kan bijvoorbeeld meteen alle verlichting inschakelen, de radio laten afspelen of de rolluiken laten zakken.
Van op afstand - via telefoon, gsm of internet - kan je beelden van de bewakingscamera of videofoon bekijken. Zo zou je iemand kunnen binnenlaten in de woning zelfs als je niet thuis bent...
Met domotica kan je ook doen aan het simuleren van aanwezigheid: doen alsof er iemand thuis is wanneer dit niet het geval is. Op geprogrammeerde tijdstippen gaat de verlichting aan en uit, of wordt een rolluik neergelaten.
Je kan ook gebruikmaken van de paniektoets, waarbij alle lichten in de woning worden ingeschakeld. Dit geeft een hoger gevoel van veiligheid.
De veiligheid uit zich op nog verschillende manieren:
- Technische alarmering
Naast toegangscontrole is het detecteren en melden van brand, gas- of waterlek, of een onregelmatigheid in het functioneren van bijvoorbeeld de diepvriezer een ander aspect van veiligheid. Het systeem sluit in dergelijke gevallen automatisch de water- of gastoevoer af. - Toegangscontrole
Met domotica is het mogelijk om een degelijke toegangscontrole met camerabewaking en videofonie uit te werken. Indien gewenst kan er ook uitgebreid worden naar een volledige toegangsautomatisatie van deuren, poorten of hekken. - Sturing rolluiken
Bij het naderen van personen of glasbreuk kunnen bijvoorbeeld de rolluiken neergelaten worden.