Het capacitetstarief en de Velbus oplossing

Het capacitetstarief en de Velbus oplossing

Door de introductie van het capaciteitstarief en de hoge energiekosten worden we gedwongen om slim om te gaan met energiegebruik in woningen en bedrijfsgebouwen. Velbus kan hierop een betrouwbaar antwoord bieden.

Het capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van kracht. Dit wil zeggen dat niet enkel je energieverbruik, maar ook je piekverbruik gedurende 15 minuten een rol speelt in de afrekening.

We geven een voorbeeld: je komt thuis na het werk, zet de verwarming (warmtepomp) op een hogere stand en start met koken op de elektrische kookplaat. Even later zet je ook de oven aan. Op dat moment zal jouw huis een grote hoeveelheid energie verbruiken en dus een zogenaamde ‘piek’ veroorzaken. Als je deze piek meer dan 15 minuten aanhoudt, dan wordt dit doorgerekend op de nettarieven van jouw volledig maand en zal je dus meer betalen. Zelfs wanneer je buiten dit moment minder energie verbruikt!

W, kW, kWh

Elk elektrisch apparaat heeft een verbruik uitgedrukt in Watt (W). Zo heeft een kerstslinger bijvoorbeeld een verbruik van 8 W, een snelle smartphone oplader een verbruik van 60 W en een LCD televisie een verbruik van 250 W. Grotere verbruikers hebben een verbruik uitgedrukt in kilowatt (kW), ofwel 1000 keer 1 W.

Denk maar aan een inductiekookplaat van 4 kW (of 4000 W), een oven van 3 kW (of 3000 W) en een warmtepomp van 3.5 kW (of 3500 W). Een laadpaal voor een elektrische wagen zit dan weer traditioneel tussen de 7 en 11 kW.


W en kW gaan over het actueel verbruik van een apparaat. Voor jouw energieafrekening spreekt men over kWh (kilowatt per uur), ofwel het verbruik van het apparaat gedurende 1 uur. Dit wordt
dan vermenigvuldigd met de energieprijs uitgedrukt in €/kWh.

Zo krijg je de kostprijs om 1 uur dat specifieke apparaat te gebruiken.
Met bovenstaande voorbeelden en een energieprijs van €0.7 /kWh (sept 2022 – incl. BTW & taxen)
geeft dit volgende bedragen om onderstaande apparaten 1 uur te gebruiken:


Kerstslinger 8 W 8/1000 kW * 1h * €0.7 /kWh = €0.0056
Smartphone lader 60 W 60/1000 kW * 1h * €0.7/kWh = €0.042
LCD TV 250 W 250/1000 kW * 1h * €0.7€/kWh = €0.175
Inductiekookplaat 4 kW 4 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.8
Oven 3 kW 3 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.1
Warmtepomp 3.5 kW 3.5 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.45
Laadpaal 11 kW 11 kW * 1h * €0.7 €/kWh = 7.7 €

De grootverbruikers zitten vooral in de categorie EV-lader, warmtepomp/airco, kookplaat en oven.
Dit zijn dan ook de apparaten die voor het piekverbruik belangrijk zijn. Goed om weten: kleine verbruikers die permanent aanstaan (zoals bijvoorbeeld een Digibox van 14 W, met een jaarlijkse kost van 86 euro) zijn niet altijd efficiënt om in en uit te schakelen zonder in te boeten op gebruiksgemak.

Piekverbruik

Piekverbruik (van toepassing bij het capaciteitstarief) bekijkt de hoogste piek gedurende 15 minuten van een volledige maand.
In het bovenstaande voorbeeld rekenen we als actueel verbruik voor de verwarming 3.5 kW, voor
de kookplaat 4 kW en voor de oven 3 kW.
Samen hebben deze toestellen een piekverbruik van 10.5 kW. Stel dat je op hetzelfde moment ook jouw elektrische wagen aan het opladen bent, dan komt hier nog eens 11 kW bij. Goed voor een gezamenlijk verbruik van 21.5 kW.
De nettarieven worden vanaf 1 januari ook mee berekend met dit piekverbruik. Je bespaart dus sterk door het gebruik van elektrische grootverbruikers te spreiden en de installatie slim aan te sturen. In het bovenstaande voorbeeld is het daarom slim om het laden van de elektrische wagen uit te stellen tot na het koken. En daar kan Velbus gemakkelijk een handje bij helpen.

Meten

Om slimme beslissingen te nemen (apparaten in-of uitschakelen) dienen we de actuele energiesituatie te meten. Hierbij is het cruciaal dat deze data accuraat is en snel wordt bijgewerkt.
Velbus heeft daarom gekozen om een betrouwbare bi-directionele energiemeter van Italiaanse elektronica specialist Finder te gebruiken in zijn oplossing.

Deze meter wordt na de hoofdzekering in de meterkast geplaatst en meet zowel het verbruik van het net (consumptie) én de energie die teruggestuurd wordt (injectie) als je bijvoorbeeld overproductie hebt van jouw zonnepanelen.

Aangezien de energiemeter volledig op zichzelf werkt, is deze geschikt voor installaties met een analoge - of een digitale teller, zowel voor 3-fasige installaties als voor 1-fasige installaties.


De energiemeter wordt vervolgens verbonden met een Velbus kWh ingangsmodule, zodat Velbus beschikt over het actuele verbruik en de injectie data. Deze data wordt elke seconde bijgewerkt en wordt gebruikt voor het visualiseren van de energiesituatie en het slim schakelen van verbruikers.

PV-zonnepaneel productie, verbruik van specifieke kringen en energiemetingen van de thuisbatterij kan via additionele tellers ook uitgelezen worden. Deze info is echter niet nodig voor het slim schakelen.

Visualiseren & Rapporteren

De energieoplossing van Velbus biedt een eenvoudig te verstaan beeld van jouw energiesituatie via 3 kleuren op de Edge lit bedieningspanelen met of zonder OLED-scherm:


Groen voor injectie op het elektriciteitsnet
Oranje voor verbruik tussen 0 en 2.5 kWh
Rood voor verbruik vanaf meer dan 2.5 kWh


Het is mogelijk de kleuren te personaliseren via de gratis configuratiesoftware Velbuslink, zodat deze op maat zijn van jouw unieke energiesituatie.

We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies