Het capacitetstarief en de Velbus oplossing

Het capacitetstarief en de Velbus oplossing

Door de introductie van het capaciteitstarief en de hoge energiekosten worden we gedwongen om slim om te gaan met energiegebruik in woningen en bedrijfsgebouwen. Velbus kan hierop een betrouwbaar antwoord bieden.

Het capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van kracht. Dit wil zeggen dat niet enkel je energieverbruik, maar ook je piekverbruik gedurende 15 minuten een rol speelt in de afrekening.

We geven een voorbeeld: je komt thuis na het werk, zet de verwarming (warmtepomp) op een hogere stand en start met koken op de elektrische kookplaat. Even later zet je ook de oven aan. Op dat moment zal jouw huis een grote hoeveelheid energie verbruiken en dus een zogenaamde ‘piek’ veroorzaken. Als je deze piek meer dan 15 minuten aanhoudt, dan wordt dit doorgerekend op de nettarieven van jouw volledig maand en zal je dus meer betalen. Zelfs wanneer je buiten dit moment minder energie verbruikt!

W, kW, kWh

Elk elektrisch apparaat heeft een verbruik uitgedrukt in Watt (W). Zo heeft een kerstslinger bijvoorbeeld een verbruik van 8 W, een snelle smartphone oplader een verbruik van 60 W en een LCD televisie een verbruik van 250 W. Grotere verbruikers hebben een verbruik uitgedrukt in kilowatt (kW), ofwel 1000 keer 1 W.

Denk maar aan een inductiekookplaat van 4 kW (of 4000 W), een oven van 3 kW (of 3000 W) en een warmtepomp van 3.5 kW (of 3500 W). Een laadpaal voor een elektrische wagen zit dan weer traditioneel tussen de 7 en 11 kW.


W en kW gaan over het actueel verbruik van een apparaat. Voor jouw energieafrekening spreekt men over kWh (kilowatt per uur), ofwel het verbruik van het apparaat gedurende 1 uur. Dit wordt
dan vermenigvuldigd met de energieprijs uitgedrukt in €/kWh.

Zo krijg je de kostprijs om 1 uur dat specifieke apparaat te gebruiken.
Met bovenstaande voorbeelden en een energieprijs van €0.7 /kWh (sept 2022 – incl. BTW & taxen)
geeft dit volgende bedragen om onderstaande apparaten 1 uur te gebruiken:


Kerstslinger 8 W 8/1000 kW * 1h * €0.7 /kWh = €0.0056
Smartphone lader 60 W 60/1000 kW * 1h * €0.7/kWh = €0.042
LCD TV 250 W 250/1000 kW * 1h * €0.7€/kWh = €0.175
Inductiekookplaat 4 kW 4 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.8
Oven 3 kW 3 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.1
Warmtepomp 3.5 kW 3.5 kW * 1h * €0.7 /kWh = €2.45
Laadpaal 11 kW 11 kW * 1h * €0.7 €/kWh = 7.7 €

De grootverbruikers zitten vooral in de categorie EV-lader, warmtepomp/airco, kookplaat en oven.
Dit zijn dan ook de apparaten die voor het piekverbruik belangrijk zijn. Goed om weten: kleine verbruikers die permanent aanstaan (zoals bijvoorbeeld een Digibox van 14 W, met een jaarlijkse kost van 86 euro) zijn niet altijd efficiënt om in en uit te schakelen zonder in te boeten op gebruiksgemak.

Piekverbruik

Piekverbruik (van toepassing bij het capaciteitstarief) bekijkt de hoogste piek gedurende 15 minuten van een volledige maand.
In het bovenstaande voorbeeld rekenen we als actueel verbruik voor de verwarming 3.5 kW, voor
de kookplaat 4 kW en voor de oven 3 kW.
Samen hebben deze toestellen een piekverbruik van 10.5 kW. Stel dat je op hetzelfde moment ook jouw elektrische wagen aan het opladen bent, dan komt hier nog eens 11 kW bij. Goed voor een gezamenlijk verbruik van 21.5 kW.
De nettarieven worden vanaf 1 januari ook mee berekend met dit piekverbruik. Je bespaart dus sterk door het gebruik van elektrische grootverbruikers te spreiden en de installatie slim aan te sturen. In het bovenstaande voorbeeld is het daarom slim om het laden van de elektrische wagen uit te stellen tot na het koken. En daar kan Velbus gemakkelijk een handje bij helpen.

Meten

Om slimme beslissingen te nemen (apparaten in-of uitschakelen) dienen we de actuele energiesituatie te meten. Hierbij is het cruciaal dat deze data accuraat is en snel wordt bijgewerkt.
Velbus heeft daarom gekozen om een betrouwbare bi-directionele energiemeter van Italiaanse elektronica specialist Finder te gebruiken in zijn oplossing.

Deze meter wordt na de hoofdzekering in de meterkast geplaatst en meet zowel het verbruik van het net (consumptie) én de energie die teruggestuurd wordt (injectie) als je bijvoorbeeld overproductie hebt van jouw zonnepanelen.

Aangezien de energiemeter volledig op zichzelf werkt, is deze geschikt voor installaties met een analoge - of een digitale teller, zowel voor 3-fasige installaties als voor 1-fasige installaties.


De energiemeter wordt vervolgens verbonden met een Velbus kWh ingangsmodule, zodat Velbus beschikt over het actuele verbruik en de injectie data. Deze data wordt elke seconde bijgewerkt en wordt gebruikt voor het visualiseren van de energiesituatie en het slim schakelen van verbruikers.

PV-zonnepaneel productie, verbruik van specifieke kringen en energiemetingen van de thuisbatterij kan via additionele tellers ook uitgelezen worden. Deze info is echter niet nodig voor het slim schakelen.

Visualiseren & Rapporteren

De energieoplossing van Velbus biedt een eenvoudig te verstaan beeld van jouw energiesituatie via 3 kleuren op de Edge lit bedieningspanelen met of zonder OLED-scherm:


Groen voor injectie op het elektriciteitsnet
Oranje voor verbruik tussen 0 en 2.5 kWh
Rood voor verbruik vanaf meer dan 2.5 kWh


Het is mogelijk de kleuren te personaliseren via de gratis configuratiesoftware Velbuslink, zodat deze op maat zijn van jouw unieke energiesituatie.

Velbus Energie Sets

Om je zo makkelijk mogelijk op weg te helpen met onze Velbus Energy Management oplossing, hebben we 2 sets ontwikkeld die alle benodigde modules bevatten: een monitor set & een control set. Dankzij de modulaire opbouw van het Velbus systeem is het uiteraard mogelijk elke set uit te breiden, zodat je bijvoorbeeld met de monitor set ook apparaten in- en uitschakelen (door toevoegen van een relais module) en achteraf bij de control set visualisatie toe te voegen door een bedieningspaneel bij te installeren.

VMBEMS1* Velbus Energy Monitoring Set

Deze set bevat alles wat je nodig hebt om de energiesituatie bij je klant te visualiseren:

* VMBPSU-2: Velbus voedingsmodule
* FIN7M.38.8.400.0112: Bi-directionele energie meter met twee SO pulse uitgangen
* Voorgeconfigureerde VMB7IN: Velbus 7 kanaals ingangsmodule
* Voorgeconfigureerde VMBELO-PF: Edge Lit bedieningspaneel met OLED display
* VMBRSUSB: Velbus configuratie module met 2m USB kabel
* Stap-voor-stap installatiegids

Het Edge lit bedieningspaneel geeft via eenvoudige kleuren weer welke energiesituatie actueel is. Op het OLED-scherm wordt ook het actueel vermogen van injectie of consumptie weergegeven.

>Deze set is volledig voorgeconfigureerd en dient dus enkel geïnstalleerd en bekabeld te worden. De gemiddelde installatietijd bedraagt slechts 30 min. Als men de kleuren & piekwaarde wenst aan te passen, dan kan dit via onze gratis configuratiesoftware Velbuslink & de bijhorende USB-configuratiemodule.

* De Velbus energie monitoring set is verkrijgbaar in twee uitvoeringen:
Met een wit bedieningspaneel VMBEMS1W   of met een zwart bedieningspaneel VMBEMS1B.

VMBECS1 Velbus Energy Control Set

Deze set bevat dezelfde modules als de Monitor Set, maar in plaats van een bedieningspaneel voor visualisatie is een 4-kanaals relais module toegevoegd voor het bedienen van tot 4 apparaten/kringen.

Dankzij de eenvoudig te volgen wizard in onze gratis Velbuslink configuratiesoftware kan je configureren welk kanaal actief of inactief moet zijn in een specifieke energiesituatie.

 

 

Bekabeling, installatie en configuratie bedraagt gemiddeld 60-90 min. Tijdens de installatiewizard wordt gevraagd naar sluimerverbruik in de woning en de vermogens van de aan te sluiten apparaten, dus zorg dat je deze info ter hand hebt.  

Opgelet: Afhankelijk van het te schakelen vermogen is het gebruik van bijhorende contactor vereist.

Je kan meer info van onze  VMBECS1 set hier terugvinden.

Premie sturing elektrische warmte

Heb je zonnepanelen en sluit je er een warmtegenerator op aan (een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming), dan kom je mogelijks in aanmerking voor een premie sturing elektrische warmte voor het sturingsapparaat dat je daarvoor nodig hebt.

Installaties geplaatst in Vlaanderen (tot 31 dec 2024) komen in aanmerking voor 50% van het factuurbedrag van je sturingsapparaat, inclusief btw voor woongebouwen en exclusief btw voor niet-woongebouwen, met een maximum van €400. Het Velbus Energy Management systeem komt in aanmerking voor deze premie als dit door een installateur geplaatst is. Volgende modules dienen minimaal in het systeem opgenomen te zijn:

  • Finder bi-directionele energiemeter FIN7M.38.8.400.0112
  • Velbus 7-kanaals input module (4 pulse ingangen) VMB7IN
  • Velbus relaismodules VMB4RYLD of VMB4RYNO of VMB1RYNO of VMB1RYS

Meer info over deze premie vind je op de volgende sites:

Vlaanderen.be  Fluvius.be  

Aanvraagformulier