Aansluitrail - Kamgeleiders voor automatische zekeringen

21
verdeelrails, kamgeleiders, aansluitrails allemaal namen om de automatische zekeringen in je verdeelkast onderling met elkaar te verbinden
Lees meer
Sorteren op:

Om de algemene inkomende spanning 230v monofase of 400V 3Fase + neuter of 3 x 230V 3 fase te verdelen over de automatische zekeringen in de verdeelkast worden er aansluitrails gebruikt.

Bij voorkeur, kamgeleiders met vorken. Deze worden onder de schroef bevestigd en dan is de aansluiting van de automaat vrij voor eventuele bedrading aan te sluiten.

Er mogen maximaal 2 draden aangesloten worden op een automatische zekering, nooit 3, dit geeft geen goed contact en kan tot losse draden leiden met vonkoverslag en brand tot gevolg.

Er zijn verschillende soorten kamgeleiders;

monofase aansluitrails

Mono fase aansluitrails worden gebruikt voor een standaard woning met monofase aansluiting, meestal met een vermogen van 40A. De kamgeleider heeft 2 geleiders, gemarkeerd met N en L. De N staat voor Neuter (ook wel nul geleider genoemd) en hiervoor wordt en blauwe draad gebruikt. De L staat voor "Line" of de fase, hiervoor wordt een andere kleur gebruikt dan blauw, bijvoorbeeld bruin of zwart. (geel/groen is nooit toegestaan). De kameleider bestaat in lengte voor 18 modules, dit is de breedte van een standaard kast tot 72 modules of 57 modules (lengte van 1 meter). De kamgeleider kan op een bepaalde lengte worden afgezaagd, plaats eindkappen om elektrocutie tegen te gaan.

3 fase rails voor 3 x 230V

Deze aansluiting is niet overal beschikbaar , maar wordt toch nog steeds gebruikt. Deze aansluiting heeft 3 fasen van 230V en geen Neuter aansluiting. De kamgeleiders zijn gemarkeerd met L1 - L2 - L3 en er is een spanning van 230V beschikbaar tussen de verschillende fasen.

De lengte van de kamgeleiders is hetzelfde, 18 modules of 1 meter.

Drie fase + Neuter (geschikt voor 400V)

Dit soort aansluiting wordt gebruikt voor grotere vermogens, ook wel drijfkracht genoemd. Wanneer je meerdere zware elektrische machines wil gebruiken is het verstandig om de deze aansluiting aan te vragen aan je netbeheerder.
De aansluiting wordt als volgt gekenmerkt: N-L1-L2-L3 waarbij er tussen de N en L1,2,3 230V beschikbaar is en tussen L1-L2, L1-L3, L2-L3 400V

Hiervan zijn meerdere kamgeleiders voorhanden:

  • N-L1-L2-L3 : Dit is een kamgeleider voor 4 polige automaten, zij voeden een 400V verbruiker
  • N-L1, N-L2, N-L3: deze kamgeleider wordt gebruikt om een 3fase+ neuter aansluiting te verdelen over meerdere monofasige automaten. Zo wordt het beschikbare vermogen van het net mooi verdeeld over de verschillende lijnen en verbruikers.
  • N-L1-L2-L3, N-L1, N-L2, N-L3: deze kamgeleider heeft één 3fase aansluiting, deze wordt meestal op de hoofdverliesstroomschakelaar aangesloten en de monfase spanning wordt verdeeld over de monofase automaten.