Inbouwdozen voor gyproc en metselwerk

15
Inbouwdozen, te plaatsen bij de start van je project om de sokkels in te monteren voordat de bepleistering/ schilderwerken zijn afgelopen.
Lees meer
Sorteren op:

Wat is een inbouwdoos?

Een inbouwdoos is een plastic doosje waarin de draden van de kabel in worden gebracht. Hierin wordt dan een stopcontact of schakelaar gemonteerd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden inbouwdozen in gemetselde muren en holle- of houten wanden ingebouwd.

Horizontaal worden er maximaal 5 inbouwdozen naast elkaar geplaatst (voor stopcontacten, UTP en TV aansluitingen)

Verticaal, voor schakelaars, drukknoppen en dergelijke worden er maximaal 3 inbouwdozen boven elkaar gemonteerd.

Maak je keuze: Volle of holle wand

Ga je inbouwdozen kopen voor een snelbouwmuur? Of wil je een stopcontact/schakelaar in een valse wand? Dit moet je op voorhand weten voordat je de inbouwdozen wil bestellen.

Zo zijn er twee soorten:

  • Inbouwdozen voor volle wanden, metselwerk
  • Inbouwdozen voor holle wanden

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide modellen.

Inbouwdozen voor een volle wand zijn geschikt voor metselwerk (zoals snelbouwstenen). Ze hebben rechte hoeken. Door de bovenkant en onderkant te verwijderen, combineer je meerdere dozen voor dubbele, driedubbele inbouwdozen.

Inbouwdozen voor een holle wand gebruik je bij ‘valse muren’, bijvoorbeeld een voorzetwand in gipskartonplaten. Je herkent ze aan hun afgeronde hoeken. Hollewanddozen zijn niet combineerbaar met elkaar. Voor een groep van 2, 3 of meer modules moet je dus een aparte doos aankopen.

Een inbouwdoos voor een volle wand (links) en een holle wand (rechts).

Een inbouwdoos voor een volle wand      en een holle wand.

Op welke hoogte te monteren?

Er zijn standaard maten voor het monteren van de inbouwdozen. Stopcontacten of schakelaars die te hoog/laag staan, zorgen voor frustraties. Houd daarom rekening met deze standaarden:

  • Stopcontacten: 20 à 30 cm (middenpunt) van de afgewerkte vloer
  • Schakelaars en drukknoppen: 115 cm van de afgewerkte vloer
  • Thermostaten, display, videofoon: op 150 cm van de afgewerkte vloer

Vergeet niet dat het hier gaat om de afgewerkte vloer. Wie tijdens de ruwbouwfase de positie van alle inbouwdoosjes gaat aftekenen, moet dus rekening houden met de dikte van de vloerisolatie, chape en vloerbekleding.