Welke verliesstroomschakelaar bij zonnepanelen

Welke verliesstroomschakelaar bij zonnepanelen

Welk schakelvermogen moet je verliesstroomschakelaar hebben bij het plaatsten van zonnepanelen?

Bij het uitwerken van je elektrisch schema moet je rekening houden met het plaatsen van zonnepanelen, of de mogelijkheid om zonnepanelen aan te koppelen in de toekomst.

Een standaard elektriciteitsaansluiting levert maximaal 40A op mono fase. Als je geen zonnepanelen hebt en ook niet wil voorzien is het voldoende om zowel de hoofddifferentieel als de bijkomende verliesstroomschakelaar (meestal 30mA) te voorzien met een nominale stroomsterkte van 40A.

In het andere geval, bij een installatie van zonnepanelen, monofase aansluiting van 40A en zonnepanelen van 20A kan het dus zijn dat er een maximale stroom kan vloeien van 60A (40A uit het net en 20A vanuit de zonnepanelen). de maximale stroom kan alleen binnen je installatie voorkomen. De hoofdverliesstroomschakelaar kan dus ten alle tijden maximaal 40A verwerken.

De bijkomende verliesstroomschakelaar waar de natte toestellen zijn op aangesloten kan in theorie 60A te verwerken krijgen. Deze lekstroomschakelaar moet dus minimaal een nominale stroomsterkte hebben van 63A!

De zonnepanelen worden niet aangesloten achter de 30mA, anders zou dit probleem niet optreden. Maar het wordt afgeraden door de fabrikanten om de omvormer na de 30mA verliesstroomschakelaar aan te sluiten.

Een tweede belangrijk item is, als er een stroom van hoger dan 40A in je verdeelkast mogelijk is, moet de interne bedrading min 10mm zijn. Indien die uitgevoerd is met 6mm, moet deze vervangen worden door draadbruggen van 10mm.

 

Reacties

  1. Willy Willy

    Deze redenering klopt niet als de verliesstroomschakelaar direct achter de binnenkomende hoofdveiligheid is aangesloten, wat ook nodig is om een verliesstroom beveiligde installatie te hebben, In dit geval valt de hoofdzekering uit bij stromen hoger dan zijn beveiligingswaarde, vb 30A

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies