Welke kabel gebruiken voor elektrische rolluiken?

Welke kabel gebruiken voor elektrische rolluiken?

Stroomvoorziening en bekabeling voor je elektrische rolluik, zonnewering of andere motor sturingen.

Als je elektrische rolluiken, zonneweringen of andere motorsturing zoals bijvoorbeeld een elektrische poort wil installeren, dan kun je kosten besparen en tijd winnen door de installatie een beetje voor te bereiden.

Controleer aan welke kant de stroom naar het rolluik zal gaan.

Afhankelijk van de opstelling van de motor kan de stroom links of rechts van de rolluik worden aangesloten.
Dit is belangrijk te weten voor het inslijpen van de sleuf. Als de sturing gebeurt via bijvoorbeeld de Velbus rolluik module (VMB2BLE) wordt de kabel van de domotica kast rechtstreeks aan de rolluik motor aangesloten.

Best voorziet de nieuwbouwer een ingewerkte aftakdoos aan de binnenkant van elk raam. Hier kan later zowel de binnen- als buiten-zonwering worden aangesloten. Een elektriciteitskabel tot buiten op de gevel trekken kan ook, maar dan moet er buiten op de gevel steeds een doosje voorzien worden.

De bediening van de rolluik wordt later geprogrammeerd en kan zo vanop elke plaats worden bediend, ook vanop je tablet of smartphone. Of geautomatiseerd via een ingebouwde klok.

Welke kabel gebruiken om je motor aan te sturen?

Een motorsturing heeft altijd minimum 3 stuurkabels nodig + een aardingsdraad. In principe is het voldoende om een 4G1,5 kabel te voorzien. Er wordt 1,5mm aangeraden voor zowel 230V als laagspanningsmotoren.

Maar door het feit dat de 5g1,5 kabel een veel gebruikte kabel is, is deze beter koop. Je kan opteren voor een flexibele buis met 5 vob draden, in lengtes van 25, 50 of 100 meter of een XVB 5g1,5 die per meter kan worden aangekocht.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.