Vanaf 1 sept 2018 Halogeen vervangen door LED lampen

  • Geplaatst op
  • Door Wim Beckers
  • 0
Vanaf 1 sept 2018 Halogeen vervangen door LED lampen

De geleidelijke uitfasering van halogeenlampen gestart op 1 september 2018 opgelegd door de EU, met tot doel het aantal inefficiënte lichtbronnen op de markt te regelen.

Zaterdag 1 september 2018 gaat de uitfasering van halogeenlampen van kracht, volgens fase 6 van de geconsolideerde Verordening (EG nr. 244/2009). Vanaf deze datum voldoen niet-directionele* netspanning* halogeenlampen (lager dan de energie efficiëntieklasse B) niet langer aan de eisen van de Europese Unie. Na deze datum, na het bijna 60 jaar verlichten van onze huizen, zullen halogeenlampen verboden worden.

 

Is het mogelijk om halogeenlampen te kopen na 1 september?

 

Ja, na deze datum is het nog steeds mogelijk om halogeenlampen te kopen en te gebruiken. Leveranciers en winkels mogen de bestaande voorraad halogeenlampen nog steeds verkopen na 1 september. Na deze datum mogen er echter geen halogeenlampen meer worden geproduceerd of ingevoerd worden in de EU.

Waarom mogen de halogeenlampen niet meer verkocht worden?

De geleidelijke uitfasering van halogeenlampen vindt plaats in het kader van de EU eisen omtrent het ecologisch ontwerp die tot doel hebben het aantal inefficiënte lichtbronnen op de markt te regelen. Deze stap is bedoeld om zowel bedrijven als consumenten te stimuleren energie efficiënte LED verlichting te kiezen om zo te helpen meedragen aan het verbeteren van ons milieu. Naar schatting zal de uitfasering van halogeenlampen zorgen voor een mindering van koolstofemissie van 15 miljoen ton per jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Portugal.

Zal het overstappen op LED lampen de energiekosten verlagen?

Ja, LED lampen hebben een hogere prijs dan halogeen maar het belangrijkste voordeel is dat LED lampen veel energie-efficiënter zijn dan halogeen lampen. LED lampen gebruiken tot 90% minder elektriciteit in vergelijking met halogeen. Een nadeel van halogeen is de warmte afgifte. Dit heeft als negatieve effect dat omgevingen zoals bijvoorbeeld scholen of kantoren worden verwarmt. LED verlichting geeft geen warmte af en dienen dus puur waar ze voor bedoeld zijn: licht geven. Het voordeel van LED is ook dat ze tot wel 15-20 jaar langer meegaan dan halogeen lampen. Uiteindelijk bespaar je dus geld op je energierekening, verlaag je het energieverbruik en verbruiks- en onderhoudskosten door over te stappen op LED.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Safeshops.be
We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies