Velbus- De bekabeling

Velbus- De bekabeling

Praktische info i.v.m. de buskabel, waarover de communicatie gebeurt met de velbus modules.
Domotica gebaseerd op bus systeem. Een eenvoudig systeem om Domotica te installeren

De Velbus Buskabel

Domotica dat via een bussyteem werkt is eenvoudig om te installeren. Behalve standaard elektrische bekabeling heeft een Velbus installatie ook een buskabel nodig. Deze buskabel moet 4-aderig zijn: twee geleiders voor de voeding van de Velbus modules (12…18 V DC) en twee (getwiste) geleiders voor datacommunicatie.

 

Deze buskabel vertrekt van (of passeert langs) de elektrische kast die al uw Velbus DIN rail modules bevat, en passeert dan langs elk punt waar één of andere Velbus module geplaatst moet worden, of het nu een drukknopinterface, een temperatuursensor, een bewegingsmelder of ander Velbus materiaal betreft.

 

Het kan de moeite lonen om ineens de buskabel door te trekken naar (nog) niet geautomatiseerde zones om deze klaar te maken voor de toekomst. (Zorg er wel voor dat de losse delen van de buskabel volledig ontkoppeld zijn van het actieve gedeelte zolang ze niet in gebruik zijn, om storingen te vermijden). De bijkomende kost van een paar meter kabel zal niet opwegen tegen de moeite en energie van toekomstig aanpassingswerk. Het is aangeraden om flexibele behuizingen te gebruiken om de kabels te beschermen en tijd te besparen bij het aanpassen of uitbreiden van de installatie in de toekomst.

 

Opgelet: indien de Velbus installatie meerdere laagspanningsvoedingen omvat moeten de negatieve polen met elkaar verbonden worden om te garanderen dat het potentiaalverschil correct is over de gehele installatie.

 

Zoals hierboven reeds vermeld moet de buskabel vier geleiders omvatten (twee voor voeding en twee voor data). Hiervoor kan EIB of UTP kabel gebruikt worden. Wij raden EIB-kabel aan als de meest robuuste en professionele oplossing.

 

Velbus stelt geen grote eisen aan de manier waarop de buskabel geïnstalleerd wordt: aftakkingen, lussen, parallelle verbindingen en boomstructuren zijn allemaal toegelaten, zelfs door elkaar in dezelfde installatie. Indien de buskabel in een grote lus gelegd wordt zullen gebruikers het zelfs niet merken wanneer deze op één punt volledig onderbroken wordt, bijvoorbeeld tijdens aanpassingen of uitbreidingen. De buskabel kan gemakkelijk verschillende honderden meters lang zijn.

 

De DIN rail modules in de elektriciteitskast kunnen ook verbonden worden met de handige busrail VMBRAIL.

 

 

Om de busbekabeling overzichtelijk en ordelijk te houden, kunt u de VMBTB verdeelconnector gebruiken. Deze laat ook toe om gemakkelijk delen van de installatie te isoleren wanneer nodig.

 

 

Voor uw gemak raden wij ook aan om diepe inbouwpotjes te gebruiken zodat er achteraf ruimte genoeg is om gemakkelijk drukknopinterfaces of ander Velbus materiaal te kunnen installeren.

Er zijn ook Wagoklemmen in ons gamma die de kleur hebben van de buskabel en aansluitproblemen vermijden tijdens het doorverbinden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Safeshops.be
We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies