Het Fibaro Woordenboek

Het Fibaro Woordenboek

Veel gebruikte termen in de Fibaro wereld. Een beschrijving van Fibaro en Z-wave gerelateerde terminologie. 

Actor  

Apparaat dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van acties zoals het in- en uitschakelen van het licht, het openen van de jaloezieën, enz.

 

Adding (inclusion)  

Het uitbreiden van je Z-Wave-netwerk met een nieuw apparaat.

 

Advanced Encryption Standard (AES)  

Het is een blokcijferalgoritme dat door de Amerikaanse overheid als versleutelingsstandaard wordt gebruikt. Veel openbare AES-producten gebruiken standaard 128-bits geheime sleutels; het is mogelijk dat de NSA ervan uitgaat dat 128-bits geheime sleutels zwak zijn en dat ze misschien langere sleutels verkiezen voor topgeheime documenten.

 

Advanced parameters  

Een set configuratie-instellingen van het Z-Wave-apparaat waarmee de werking aan de behoeften van de gebruiker kan worden aangepast.

 

Association (linking devices)  

Een directe besturing van andere apparaten binnen het Z-Wave-systeemnetwerk, b.v. Dimmer, relaisschakelaar, rolluik of scène (kan alleen worden geregeld via een Z-Wave-controller). Associatie zorgt voor directe overdracht van besturingsopdrachten tussen apparaten, wordt uitgevoerd zonder deelname van de hoofdcontroller en vereist dat het bijbehorende apparaat zich binnen het directe bereik bevindt.

 

Block Scenes  

Type scènes die krachtiger zijn dan magische scènes en toch eenvoudig te bouwen zijn. Met behulp van het aantal beschikbare aanpasbare blokken kunnen complexe scènes visueel worden gemaakt. Het is niet mogelijk om alle functionaliteiten van het FIBARO-systeem te implementeren met bloksceneringen, maar zijn de beste manier voor een standaardgebruiker om de domotica te verbeteren.

 

Bluetooth Low Energy (Bluetooth Smart, BLE)  

Een draadloze persoonlijke netwerktechnologie die is ontworpen voor gebruik in de gezondheidszorg, fitness, bakens, beveiliging en huisautomatiseringsindustrieën (gebruikt in Apple HomeKit System). Bluetooth Smart-technologie werkt in hetzelfde spectrumbereik (de 2.400-2.4835 GHz ISM-band) als klassieke Bluetooth-technologie, maar gebruikt een andere reeks kanalen.

 

Controllers  

Een type Z-Wave-apparaat dat andere Z-Wave-apparaten bestuurt. Controllers zijn meestal gateways, afstandsbedieningen of op batterijen werkende muurcontrollers.

 

Dead device  

Een apparaat in het Z-Wave-netwerk waarmee de controller geen verbinding kan maken.

 

FIBARO Home Automation system  

Het is een draadloos draadloos domoticasysteem, gebaseerd op het Z-Wave-protocol.
Alle beschikbare apparaten kunnen worden bestuurd via een computer (pc of Mac), smartphone of tablet.

Z-Wave-apparaten (zonder batterijvoeding) zijn niet alleen ontvangers, maar kunnen ook het signaal herhalen, waardoor het bereik van het Z-Wave-netwerk wordt vergroot.
Het biedt voordelen ten opzichte van traditionele draadloze systemen die een directe verbinding tussen zender en ontvanger vereisen, waardoor de constructie van het gebouw het bereik van het netwerk negatief kan beïnvloeden.

Elk FIBARO-netwerk heeft zijn unieke identificatienummer (thuis-ID).
Meerdere onafhankelijke netwerken kunnen in het gebouw voorkomen zonder te interfereren.
De transmissieveiligheid van FIBARO System is vergelijkbaar met bekabelde systemen.

Z-Wave-technologie is de toonaangevende oplossing voor slimme domotica.
Er is een breed scala aan Z-Wave-apparaten die onderling compatibel zijn, onafhankelijk van de fabrikant.

Het geeft het systeem het vermogen om in de loop van de tijd te evolueren en uit te breiden.

 

FIBARO Home Center 2

HC2 is de hub-eenheid van hoge rekenkracht die wordt gebruikt om uw FIBARO-huisautomatiseringssysteem te beheren.
HC2 communiceert met maximaal 230 acteurs en sensoren via een draadloos communicatieprotocol genaamd Z-Wave.

 

FIBARO Home Center Lite  

Het is een kleine, maar krachtige Z-Wave-controller voor huisautomatisering die wordt gebruikt om het FIBARO-huisautomatiseringssysteem te beheren. Zeker voldoende voor een residentiële oplossing.

 

FIBARO ID  

Een unieke vorm van identificatie voor FIBARO-gebruikers waarmee u in één keer kunt inloggen om toegang te krijgen tot alle FIBARO-services.

 

IP address(Internet Protocol address)  

Een identificator die is toegewezen aan elke computer en ander apparaat (bijv. Printer, router, mobiel apparaat, etc.) verbonden met een TCP / IP-netwerk dat wordt gebruikt om het knooppunt te lokaliseren en te identificeren in communicatie met andere knooppunten op het netwerk.

 

Lua

Een lichtgewicht programmeertaal met meerdere paradigma's die primair is ontworpen voor embedded systemen en clients. Lua is platformonafhankelijk, omdat het is geschreven in ANSI C en een relatief eenvoudige C API heeft.

 

Lua Scenes  

Scènes die zijn gebaseerd op de Lua-programmeertaal en die basisvaardigheden voor programmeren vereisen. Meest geavanceerde type scène.

 

Magic Scenes  

Scènes die zijn gebaseerd op één trigger, één actieschema (als trigger wordt weergegeven en actie plaatsvindt) en het meest intuïtief zijn om te bouwen. Een dergelijk scènetype staat alleen basisscenario's toe.

 

Mesh network  

Netwerk topologie waarbij elk knooppunt gegevens voor het netwerk doorgeeft. Alle netwerkknooppunten werken samen bij de distributie van gegevens in het netwerk.

 

Node Information Frame  

Een speciaal draadloos bericht uitgegeven door een Z-Wave-apparaat om de mogelijkheden en functies aan te kondigen.

 

Notification Command Class  

Een uitgebreide versie van de oorspronkelijke alarmcommandoklasse. Notification Command Class biedt ondersteuning voor vele soorten sensoren en apparaten.

 

Plugin

Een kant-en-klare uitbreiding voor FIBARO-systeem waarmee een snelle integratie van een extern apparaat mogelijk is.

 

Recovery  

Een procedure om de Z-Wave-controller terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

 

Removing (exclusion)  

Een handeling om een apparaat te verwijderen uit het huisautomatiseringsnetwerk van z-Wave.

 

Scenes  

Sequenties van omstandigheden en acties uitgevoerd door apparaten die zijn aangesloten op een domoticasysteem. Scène heeft ten minste één trigger (voorwaarde) - bijvoorbeeld tijd van de dag, het weer en één actie.

 

Sensor  

Een apparaat dat verantwoordelijk is voor het detecteren van gebeurtenissen of veranderingen in de omgeving, zoals het detecteren van water, rook, deuren openen, enz.

 

Slave

Type Z-Wave-apparaten die worden bestuurd door andere Z-Wave-apparaten.

 

Stand-alone device  

Het is elke sensor of actor die zijn functie kan uitvoeren zonder de noodzaak van een ander apparaat, computer of verbinding.

 

S0 (Z-Wave Security 0)  

Relatief veilig, maar net zo eenvoudig als Z-Wave zonder extra codering.

 

S2 (Z-Wave Security 2)  

Gebruikt sterke AES-128-codering en -verificatie. Geen latentie of extra energieverbruik voor apparaten met S2.

 

TCP Port  

Een communicatie-id die een service-eindpunt definieert dat door een extern apparaat wordt gebruikt.

 

Variable

Een symbolische naam die moet worden gebruikt in Lua-code die is gekoppeld aan een waarde en waarvan de bijbehorende waarde kan worden gewijzigd.

 

Virtual device  

Een functionaliteit van FIBARO-systeem waarmee bepaalde specifieke apparaten kunnen worden beheerd die oorspronkelijk niet worden ondersteund door HTTP-opdrachten te verzenden.

 

Wake up interval  

Een proces zorgt ervoor dat apparaten na een bepaald interval worden gewekt en een activeringsmelding verzenden.
Andere apparaten zoals de Z-Way-controller kunnen met dit apparaat communiceren en berichten naar dit apparaat sturen (de controller is op de hoogte van de status van het op een batterij werkende apparaat en zal berichten in een wachtrij in de wachtrij plaatsen).
Nadat alle communicatie is voltooid zal de controller het apparaat terug in de slaapstand brengen (toestand van niet communiceren met de controller).

 

Wake up Notification  

Een speciaal draadloos bericht uitgegeven door een Z-Wave-apparaat om aan te kondigen dat u kunt communiceren.

 

Z-Wave  

Een draadloos communicatieprotocol dat voornamelijk wordt gebruikt voor domotica en een interoperabele, draadloze RF-gebaseerde communicatietechnologie die speciaal is ontworpen voor besturing, bewaking en status leestoepassingen in residentiële en licht commerciële omgevingen. Succesvol overbrugd en getest met OpenADR, SEP 1, SEP 1.1 en andere Smart Energy-protocollen.

 

Z-Wave network security mode  

Het is een speciale bedieningsmodus die de communicatie tussen Z-Wave-apparaten beveiligt met AES-128-codering. Toevoegen in de beveiligingsmodus moet worden uitgevoerd tot 2 meter van de controller.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Safeshops.be
We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies