Welke verliesstroomschakelaar bij zonnepanelen

Welke verliesstroomschakelaar bij zonnepanelen

Welk schakelvermogen moet je verliesstroomschakelaar hebben bij het plaatsten van zonnepanelen?

Bij het uitwerken van je elektrisch schema moet je rekening houden met het plaatsen van zonnepanelen, of de mogelijkheid om zonnepanelen aan te koppelen in de toekomst.

Een standaard elektriciteitsaansluiting levert maximaal 40A op mono fase. Als je geen zonnepanelen hebt en ook niet wil voorzien is het voldoende om zowel de hoofddifferentieel als de bijkomende verliesstroomschakelaar (meestal 30mA) te voorzien met een nominale stroomsterkte van 40A.

In het andere geval, bij een installatie van zonnepanelen, monofase aansluiting van 40A en zonnepanelen van 20A kan het dus zijn dat er een maximale stroom kan vloeien van 60A (40A uit het net en 20A vanuit de zonnepanelen). de maximale stroom kan alleen binnen je installatie voorkomen. De hoofdverliesstroomschakelaar kan dus ten alle tijden maximaal 40A verwerken.

De bijkomende verliesstroomschakelaar waar de natte toestellen zijn op aangesloten kan in theorie 60A te verwerken krijgen. Deze lekstroomschakelaar moet dus minimaal een nominale stroomsterkte hebben van 63A!

De zonnepanelen worden niet aangesloten achter de 30mA, anders zou dit probleem niet optreden. Maar het wordt afgeraden door de fabrikanten om de omvormer na de 30mA verliesstroomschakelaar aan te sluiten.

Een tweede belangrijk item is, als er een stroom van hoger dan 40A in je verdeelkast mogelijk is, moet de interne bedrading min 10mm zijn. Indien die uitgevoerd is met 6mm, moet deze vervangen worden door draadbruggen van 10mm.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Safeshops.be
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »