Velbus - Een modulair bussysteem

Velbus - Een modulair bussysteem

Het velbus systeem, alles wat je er erover moet weten. Eenvoudig te installeren, geen centrale processor een betaalbaar uitbreidbaar domotica systeem met gratis beschikbare software.

Velbus – Een modulair bussysteem

 

Velbus is een modulair systeem. Elke module werkt autonoom zonder afhankelijk te zijn van een centrale eenheid. Dit maakt het systeem zeer flexibel en robuust. Zelfs bij een lokale storing zal het als geheel gewoon verder blijven werken.

Er is geen vaste opstartprijs (bv. voor een master controller of een centrale eenheid), dus enkel de modules die echt nodig zijn moeten betaald worden. Is het nodig om later bijkomende lichten, rolluiken, dimmers enz. te automatiseren, dan volstaat het om enkel de benodigde modules bij te kopen en te installeren. Er is een uitgebreid gamma modules om uit te kiezen, o.a. relaismodules (voor bv. lichten of stopcontacten), dimmers (halogeen, LED, …), rolluikmodules, bewegings- en schemersensoren, drukknopmodules, glazen aanraakbedieningen, enzovoort.

Velbus is een bussysteem. Dit wil zeggen dat één kabel met vier geleiders voldoende is om de volledige installatie te besturen (twee voedings- en twee datageleiders). De databus is gebaseerd op de CAN bus die courant gebruikt wordt in de auto-industrie en bewezen heeft zeer stabiel en betrouwbaar te zijn. Buslengtes van meerdere honderden meters zijn perfect mogelijk!

 

Principe

De eenvoudigst mogelijke Velbus opstelling bestaat uit twee modules: een ingangs- en een uitgangsmodule.

Ingangsmodules verwerken informatie van de buitenwereld. Drukknoppen, schakelaars, sensoren enz. zetten hun status op de bus in de vorm van korte commando’s of datapakketten.

Uitgangsmodules interpreteren deze commando’s en besturen verlichting, verwarming, airco, stopcontacten, rolluiken enz. door middel van relais, dimmers of laagspanningssignalen. De statussen van deze uitgangsmodules worden op hun beurt op de bus gezet, o.a. om de feedback-LEDs in knoppen en glaspanelen te controleren. Deze feedback is volledig op maat aan te passen.

 

Kwaliteit en stabiliteit:

Velbus is een modulair systeem waarin een bepaalde module de installatie in haar geheel nooit kan blokkeren, in tegenstelling tot systemen met een centrale eenheid. Elke module werkt volledig onafhankelijk aangezien ze over haar eigen processor beschikt. Elke module houdt de bus continu in de gaten en voert acties uit volgens de voorwaarden die erin geprogrammeerd zijn.

 

De bus zelf is gebaseerd op de CAN-bus die gebruikelijk is in de automobielsector. De CAN-bus is zeer stabiel en door het verlagen van de snelheid kunnen probleemloos lange afstanden overbrugd worden (tot 1,1 km bij gebruik van EIB-kabel).

 

Op de bus worden enkel korte pulsen of datapakketten gezet. Zelfs tijdens het dimmen van lichten of het activeren van een “alles uit”-functie is er vrijwel geen beweging op de bus. Dit heeft natuurlijk grote voordelen: in tegenstelling tot andere systemen kunnen tegelijkertijd tientallen bedieningen uitgevoerd worden (aan/uit, dim- en sfeerfuncties, rolluiksturingen, …), de terugmelding naar de feedback-LEDs verloopt uiterst snel, er is geen overbodig energieverbruik, enzovoort.

 

Configuratiemodules kunnen langsheen de buskabel aangesloten worden (in bergingen, bureau’s, slaapkamers, enz.) zodat eender waar een PC kan aangesloten worden om de modules te monitoren of om wijzigingen in de programmatie aan te brengen. Tijdens deze wijzigingen zal de Velbus installatie gewoon verder blijven werken zonder het minste ongemak te veroorzaken bij gebruikers.

 

De buskabel mag, indien gewenst, ook in een lus gelegd worden zodat niemand het zelfs zal merken mocht deze ergens volledig onderbroken worden. De busspanning mag variëren tussen 12 V en 18 V.

 

Velbus Domotica versus klassieke installatie

Een Velbus installatie biedt nogal wat voordelen vergeleken met een klassieke installatie. De investering is miniem en, vergeleken met de vele voordelen, zelfs verwaarloosbaar.

 

Met Velbus is de vraag niet “Zullen we automatiseren?” maar eerder “Hoeveel automatiseren we?”. Domotica roept voor vele mensen nog altijd een beeld op van dure en ingewikkelde installaties, maar niets is minder waar. Een eenvoudige “alles uit” of “paniek”-knop is eigenlijk al domotica.

 

Een Velbus domotica-systeem kan uit slechts enkele modules bestaan en volledig functioneel zijn. Maar het kan ook zeer uitgebreid en complex zijn, en verregaande automatisering bieden met zeer geavanceerde eigenschappen. Velbus bewijst zichzelf elke dag opnieuw in duizenden installaties, niet alleen in gezinswoningen maar ook in industriële gebouwen, op cruiseschepen, grote residentiële eigendommen met afgelegen bijgebouwen enzovoort.

 

In een Velbus installatie werken alle modules autonoom in elke mogelijke combinatie. Met een paar muisklikken kunnen bestaande verbindingen gewijzigd, verwijderd en elders toegevoegd worden. In een paar seconden kan een drukknop die een lichtkring bedient omgevormd worden tot een “alles uit”, een dimmer, een timer, enzovoort, naar wens van de gebruiker.

 

De Velbus configuratiesoftware (Velbuslink) is gratis. De instellingen en statussen van alle modules zijn altijd toegankelijk. Velbus laat zelfs toe om doorlopend wijzigingen door te voeren terwijl het systeem gewoon actief blijft. Ogenblikkelijk nadat de eerste set instructies naar de modules geschreven is, zal het systeem al werkzaam zijn.

 

In de meeste gevallen zullen gebruikers al snel nadat ze de installatie in gebruik hebben genomen veranderingen willen doorvoeren. In een Velbus installatie kan dit zonder kapwerk en zonder de normale werking van het systeem te verstoren.

 

Aangezien Velbus modulair is, is uw woning klaar voor toekomstige evoluties. Velbus investeert continu in de verdere ontwikkeling van modules en mogelijkheden. Deze kunnen op elk moment probleemloos toegevoegd worden aan elke bestaande installatie. Wil u uiteindelijk toch de lichten kunnen dimmen in de woonkamer? Het volstaat om een dimmermodule toe te voegen en enkele instellingen te wijzigen via de PC.

 

In een Velbus installatie kan u zonder extra modules of programmatie steeds terugmelding (feedback) krijgen. Modules worden standaard geleverd met kant-en-klare feedback werking: de LEDs op drukknoppen bijvoorbeeld zullen oplichten wanneer een gekoppeld licht aan is, ze zullen knipperen wanneer een timer loopt, enzovoort. Deze standaard werking is volledig aanpasbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld een drukknop in de woonkamer terugmelding laten geven over de toestand van het licht in de kinderkamer, enzovoort.

Een goed geconfigureerde Velbus installatie zal ook energie besparen. Denk maar aan het licht in de gang dat automatisch uit gaat, een feedback LED die u eraan herinnert dat het licht op de oprit nog aan is, een “alles uit” schakelaar die sluipverbruik uitschakelt en tegelijk de verwarming op stand-by zet, enzovoort.

 

Dankzij de vele mogelijkheden en functionaliteiten biedt een geautomatiseerde woning een waaier aan voordelen. Deze worden door iedereen anders ingevuld: programmastappen en timers, bediening op afstand (via iPod®, iPad®, iPhone®, smartphone of webbrowser), inbraakalarm, brandbeveiliging, e-mail en SMS verwittiging, enzovoort. U bedenkt het, Velbus zorgt ervoor. Een leuke extra is de meerwaarde die uw woning of opbrengsteigendom hierdoor krijgt.

 

Prijs versus Functionaliteit

Zowel voor kleine (residentiële) als grote automatiseringsprojecten (in bedrijven) biedt Velbus steeds de voordeligste oplossing. Een Velbus installatie heeft geen centrale eenheid (mastercontroller) nodig, dus u hoeft ook niet te betalen voor het aankopen, onderhouden, herstellen en upgraden ervan. Dit houdt ook in dat een Velbus installatie veel minder gevoelig is voor een totale uitval of voor de noodzaak aan dure herstellingen. U bespaart dus aanzienlijk van bij het begin van uw project.

 

Bovendien dient u zich enkel de modules aan te schaffen die u echt nodig heeft: relaismodules volgens het aantal kringen en verbruikers dat u wil schakelen; dimmer- en rolluikmodules; bewegings-, schemer- en temperatuursensoren; drukknopinterfaces volgens het aantal gewenste drukknoppen en/of glazen aanraakpanelen met geïntegreerde thermostaatfuncties; enzovoort.

 

De totale prijs van deze modules is tegelijk ook de totaalprijs van uw Velbusproject en is bij de laagste op de markt. De configuratiesoftware is trouwens gratis, alle toekomstige updates inbegrepen. Vergelijk dit met concurrerende merken en u zal verbaasd staan van het verschil in prijs, flexibiliteit en transparantie.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Safeshops.be
We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te beiden en om ons websiteverkeer te analyseren.
Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, adverteren en analyse.
Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die U aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Manage cookies